Actualitatea crestina

16 aprilie 2017

Invierea Domnului

Invierea Domnului - Sfintele Pasti este sarbatoarea inchinata Invierii Domnului din morti. Pastele crestin este trecerea de la moarte la viata vesnica, pe cand pastele iudaic este trecerea de la robie la libertate.

Învierea lui Iisus din morti ramâne cel mai de seama eveniment din lumea crestina. Nici o învatatura sau filosofie a acestei lumi nu poate înlocui credinta crestina. Nici un întelept, învatator sau filosof nu s-a ridicat la nivelul lui Iisus, pentru ca, spre deosebire de ceilalti Mântuitorul S-a jertfit de bunavoie pentru noi.

Numai Iisus ne-a învatat sa ne rugam pentru dusmanul nostru zicându-ne odinioara: “Iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvântati pe cei ce va blesteama, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va supara si va prigonesc.” Aceasta învatatura Mântuitorul a întarit-o prin exemplul personal. Când era pe cruce s-a rugat Tatalui ceresc pentru cei care-L batjocoreau zicând: “Parinte iarta-le lor ca nu stiu ce fac.”

Altadata Mântuitorul Hristos a spus: “Celui care îti da o palma pe obrazul stâng întoarce-il si pe cel drept” si când Iisus a fost lovit pe obraz de un soldat, înaintea lui Pilat, l-a întrebat: “Daca am zis ceva rau dovedeste acest rau, daca nu, pentru ce ma lovesti?”

Toata învatatura crestina lasata de Iisus este strabatuta de exemplul personal. Cel mai greu lucru de crezut pentru noi este credinta într-o alta viata, credinta ca vom învia. Fiul lui Dumnezeu ne-a lasat speranta într-o alta viata, ne-a aratat ca are putere asupra mortii prin supremul argument. El însusi a înviat din morti.

Sfântul apostol Pavel spune la un moment dat ca: “Daca Hristos n-a înviat, zadarnica este propovaduirea noastra, zadarnica si credinta voastra.”

Învierea lui Hristos a zguduit din temeli felul de gândire a lumii vechi întrucât a dat un nou orizont vietii omului. Întrebarile, cautarile si nedumeririle oamenilor privind ratiunea si rostul vietii primesc raspuns în mormântul Mântuitorului Hristos.

Învierea lui Hristos dovedeste ca moartea nu este sfârsitul, ci trecerea la o alta viata. Cei care au ascultat evangheliile ce s-au citit în aceste zile la biserica poate vor fi avut impresia ca ele se repeta. Si-au pus poate întrebarea. nu este o greseala care poate plictisi la un moment dat? Nicidecum. Evangheliile sunt scrise de patru autori în locuri si timpuri diferite care au fost martori oculari la întâmplarile cu Iisus si se doreste sa ni se arate ca ei nu se contrazic ci se completeaza reciproc. Daca Sfânta Scriptura ar fi avut o singura contrazicere n-ar mai fi citita de mult în cei doua mii de ani de crestinism.

Dupa ce a înviat, Iisus S-a aratat ucenicilor Sai de mai multe ori, în diferite locuri si în diferite ipostaze. De la Înviere a mai stat pe pamânt patruzeci de zile pâna la Înaltare. S-au scris mii de carti despre viata Mântuitorului si se vor mai scrie. Un lucru este sigur si noi crestinii nu trebuie sa ne îndoim de el. Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu a înviat a treia zi aratând ca are putere asupra mortii.

Toata învatatura crestina este strabatuta de iubire. Mântuitorul ne-a învatat sa ne iubim pâna si dusmanul care ne doreste moartea. Foarte greu. vor spune unii, dar macar sa tindem spre aceasta învatatura.

Avem datoria sa ducem mai departe traditia crestina pe care am primit-o de la mosii si stramosii nostri. În interiorul acestei traditii gasim prilej de bucurie si amintiri frumoase, avem amintiri din copilarie când parintii nostrii faceau pregatiri de Pasti, ne puneau sa postim si ne duceau la sfânta biserica sa ne împartasim. Ne amintim de parintii nostri cu admiratie si respect. Dar totodata sa ne întrebam cum îsi vor aminti copiii nostri de noi, daca noi le-am creat amintiri frumoase.

Traditia crestina pune ordine în viata noastra prin post, prin sarbatori, prin relatiile dintre oameni si în familie. Cu aceste gânduri sa mergem acasa. Sfintele sarbatori ale învierii Domnului sa fie prilej de bucurie pentru noi, sa uitam câteva zile de necazurile vietii, dar sa nu-L uitam pe Dumnezeu, dorindu-ne în familie, când vom sta la masa, multa sanatate, bucurie rostind cu toata credinta “Hristos a înviat!”

Sursa:CrestinOrtodox.ro